Nyheter

Ny misstänkt robot från Nordkorea

Nordkorea har avfyrat en robot som landade i Japanska havet, enligt Sydkoreas försvarsdepartement. Sydkorea och Japan fördömer uppskjutningen. "Klockan 06. 42 i dag avfyrade Nordkorea en ballistisk robot från (den östliga kuststaden) Simpo in i Japanska havet", skriver departementet i ett uttalande.(TT)
Publicerad 5 april 2017

"Klockan 06.42 i dag avfyrade Nordkorea en ballistisk robot från (den östliga kuststaden) Simpo in i Japanska havet", skriver departementet i ett uttalande.

Roboten har flugit runt sex mil. Sydkorea och USA arbetar med att analysera flygbanan för att komma fram till vilken typ av robot det handlar om.

Amerikansk militär bekräftar att en medeldistansrobot har avfyrats men anser att den inte utgör något hot mot Nordamerika. Landet är "fast beslutet" att samarbeta med Japan och Sydkorea för att "upprätthålla säkerheten".

"Talat nog"

USA:s utrikesminister Rex Tillerson bekräftar uppskjutningen men säger i ett uttalande: "USA har talat nog om Nordkorea. Vi har inga kommentarer."

Sydkorea meddelar att "militären håller ett vakande öga på Nordkoreas provokativa tilltag och upprätthåller hög försvarsställning".

Japans premiärminister Shinzo Abe säger att uppskjutningen är en "allvarlig provokation" som "klart bryter mot FN:s säkerhetsråds resolutioner".

Sydkorea fördömer kraftigt uppskjutningen, som landet ser som "ett hot mot freden och stabiliteten i hela världen".

Kritik för övning

Uppgifterna om den nya robotuppskjutningen kommer efter det att USA:s president Donald Trump sagt att USA är redo att ta itu med Nordkorea om inte Kina sätter press på sitt grannland.

Nordkoreas utrikesdepartement kritiserade i måndags Washington både för de hårda uttalandena och för den pågående militärövningen med Sydkorea och Japan, som av Nordkorea ses som en övning för att invadera landet.

Det "vårdslösa agerandet" driver den spända situationen på Koreanska halvön "till randen av ett krig", sade en talesman för Nordkoreas UD enligt den regimtrogna nyhetsbyrån KCNA.

Trump och hans kinesiske kollega Xi Jinping kommer att mötas för första gången den här veckan i Florida, USA. Den ökade spänningen på halvön kommer att vara ett av samtalsämnena.

Nordkorea får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester.

TT