Nyheter

Nya EU-regler får inverkan på Nord Stream 2

Bråda dagar råder i EU där medlemsländer, kommissionärer och parlamentsledamöter försöker hinna avsluta så många förhandlingar som möjligt inför kommande EU-val.(TT)
Publicerad 13 februari 2019

Bråda dagar råder i EU där medlemsländer, kommissionärer och parlamentsledamöter försöker hinna avsluta så många förhandlingar som möjligt inför kommande EU-val.

Ytterligare en som nu har bockats av är nya regler för naturgasledningar in i EU - med en tydlig bäring på den omdiskuterade ryska Nord Stream 2-ledningen genom Östersjön till Tyskland.

"I första hand hade jag önskat att Europa minskar sitt beroende av naturgas, än mer rysk sådan, men det är en framgång att vi nu har en lagstiftning på plats som klargör att i Europa gäller europeisk lagstiftning", konstaterar svenske EU-parlamentsledamoten Gunnar Hökmark (M) i ett uttalande.

Reglerna innebär bland annat att gasledningarna och naturgasen inte får ägas av samma bolag och följer på en uppgörelse från förra veckan om hur och av vem som förhandlingar om nya ledningar ska gå till.

TT