Nyheter

Ökat hopp om asylomfördelning

Hoppet ökar om EU-ländernas omfördelning av asylsökande sedan allt fler på sistone kunnat flyttas från Grekland och Italien. Men till enighet om framtida asylsystem tycks fortfarande långt att gå.(TT)
Publicerad 14 oktober 2016

Det var i fjol höstas som besluten togs om att snabbt flytta totalt 160 000 asylsökande som anlänt till Grekland och Italien under flyktingkrisens mest intensiva tid.

Sverige var snabbt ute och tog emot de första 39 - en grupp eritreaner från Italien - men bad sedan om anstånd på grund av det hårda trycket av direktanlända. Och i övriga EU har det länge varit minst lika trögt. Migrationsminister Morgan Johansson (S) hoppas dock på en ljusning till sist. Av de 6 000 som hittills omfördelats kom nästan en fjärdedel iväg under den senaste månaden.

””

Där pratades även om de sju nya förslag som EU-kommissionen lade i våras och somras för att reformera och förändra EU:s asylhantering, om allt från reseregler för asylsökande till möjligheter till permanent uppehållstillstånd och hantering av krissituationer.

””

TT