Annons
Nyheter

Oro för kaos om polisstrejk sprids

Upproret bland brasilianska poliser över missnöje med löner har nått Rio de Janeiro. Det framkallar rädsla för ett liknande kaos som i den närliggande delstaten Espírito Santo, där kriminella löpt amok. Armén och polisens elitstyrkor har satts i beredskap.(TT)
Publicerad 10 februari 2017

Moralen bland patrullerande polis är låg i Rio de Janeiro, dels för att den bankrutta delstaten inte klarar av att betala ut hela deras lön och dels för att det brutala gängvåldet har krävt över 3 000 polisers liv sedan 1994.

Poliskåren har precis som militären inte rätt att strejka eller demonstrera enligt författningen.

Annons

Vitória en spökstad

Hoppet har väckts om att lugnet är på väg tillbaka i delstaten Espírito Santo och dess huvudstadsområde Vitória-Vila Velha, efter det att armén sänt 1 200 soldater med bepansrade fordon dit och tagit kontroll över situationen. Under veckoslutet kommer styrkan att utökas till 3 000 soldater, enligt försvarsdepartementet.

Sedan polisstrejken inleddes för cirka en vecka sedan har över 120 människor dödats i en våg av rån, bilstölder och plundring. Värst drabbat är Vitória, som annars är en av landets mer säkra städer, enligt nyhetsbyrån EFE. Under hela 2016 registrerades 51 mord, en nedgång med 30 procent från året innan.

Busstrafiken har varit lamslagen, skolor och vårdcentraler har hållits stängda och delstaten har varnat för blodbrist på sjukhusen.

Många butiker har bommat igen, och de få som haft öppet har översvämmats av invånare som bunkrat som inför en annalkande naturkatastrof.

””

Anklagas för utpressning

Soldaterna har tagits emot med både applåder och hurrarop och enligt armén ska närvaron ytterligare förstärkas, bland annat med helikoptrar, fallskärmssoldater och fler bepansrade fordon, skriver EFE.

Polisfacket i Espírito Santo kräver en fördubbling av lönerna. Enligt facket har poliserna, som strejkat sedan i lördags, inte fått någon löneökning på fyra år, och ingångslönen är drygt 2 600 real, motsvarande drygt 7 500 kronor, per månad.

Espírito Santos guvernör Paulo Hartung har å sin sida anklagat polisen för utpressning.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons