Nyheter

Öst och Colombia fredsfavoriter

Varken Latinamerika eller det forna Sovjet har uppmärksammats med Nobels fredspris på över 20 år. Måhända väntar ett "äntligen" i Oslo nästa vecka - även om gissningsleken på förhand tycks lika oviss som vanligt.(TT)
Publicerad 1 oktober 2016

Det purfärska fredsavtalet i Colombia är huvudfavorit när den norska Nobelkommittén nästa fredag offentliggör vem som blir årets vinnare av Nobels fredspris.

””

Två män?

Hon befarar dock att priset i så fall går till "de två männen" - Colombias president Juan Manuel Santos och gerillaledaren Timoléon Jiménez - som stått i rampljuset under fredsförhandlingarna.

Med tanke på duons allt annat än fredliga förflutna så lär kritiken mot Nobelkommittén emellertid bli tung, ungefär som när USA:s president Barack Obama prisades häromåret, trots att hans lands soldater samtidigt var på krigarstråt runt om i världen.

””
””

Länge sedan

Att prisa Colombia ligger dock bra i tiden. Latinamerika har inte uppmärksammats med Nobels fredspris sedan 1992, då guatemalanskan Rigoberta Menchú fick åka till Oslo.

Ännu längre - sedan 1990 - har det gått sedan den forna Sovjetunionen togs upp av Nobelkommittén. Joanna Kurosz, programchef för Eurasien på Civil Rights Defenders, kan nämna en hel rad tänkbara kandidater i öst.

””

Rysk veteran

Norska fredsforskningsinstitutet Prio har i år den ryska mr-veteranen Svetlana Gannusjkina som sin huvudfavorit till fredspriset.

””
””

TT