Nyheter

Palestinskt val skjuts upp

En palestinsk domstol skjuter upp det lokalval som var planerat att hållas den 8 oktober, efter bråk mellan de rivaliserande Fatah- och Hamas-rörelserna om vilka som skulle stå med på listan över kandidater. Det betyder att det första valet sedan 2006 där båda parter deltar nu riskerar att inte bli av.(TT)
Publicerad 8 september 2016

En palestinsk domstol skjuter upp det lokalval som var planerat att hållas den 8 oktober, efter bråk mellan de rivaliserande Fatah- och Hamas-rörelserna om vilka som skulle stå med på listan över kandidater. Det betyder att det första valet sedan 2006 där båda parter deltar nu riskerar att inte bli av.

Beslutet fattades av högsta domstolen i Ramallah på Västbanken, där Fatah styr. Den islamistiska Hamas-rörelsen, som styr Gazaremsan, bojkottade det förra palestinska lokalvalet 2012, men hade tänkt delta i år. Hamas säger att de motsätter sig domstolsbeslutet och menar att beslutet är politiskt.

Hamas vann det förra valet 2006, något som blev starten på en konflikt som nästan urartade i inbördeskrig året därpå. Något palestinskt presidentval har inte hållits sedan 2005.

TT