Nyheter

Nya FN-chefen en "humanitär kraft"

António Guterres har nominerats till att bli FN:s nya generalsekreterare. Han ses som en stabil, humanitär kraft efter sin tid som chef för flyktingorganet UNHCR. Lovorden haglar över portugisen som många tror kan stärka FN:s roll i världspolitiken.(TT)
Publicerad 6 oktober 2016

Utrikesminister Margot Wallström (S) välkomnar säkerhetsrådets rekommendation av Guterres.

"Världen behöver en modig och stark generalsekreterare med visioner och handlingskraft, som arbetar för fred, jämställdhet, mänskliga rättigheter och hållbar utveckling", skriver hon i ett mejl till TT.

Före torsdagens omröstning, där Portugals tidigare premiärminister António Guterres valdes av ett enigt säkerhetsråd, förklarade Rysslands FN-ambassadör Vitalij Tjurkin att Guterres är klar favorit för det som kallats världens svåraste jobb.

Nuvarande generalsekreteraren Ban Ki-Moon kallar honom ett "superbt val".

Nästa vecka väntas FN:s generalförsamling godkänna 67-årige Guterres som Ban Ki-Moons efterträdare.

Även en av Bans starkaste kritiker, tidigare riksrevisorn Inga-Britt Ahlenius, är glad över valet.

"Hopp för FN"

””

Ahlenius tror att Guterres kan få stormakterna att lyssna och ge FN mer pondus.

””

Enligt Ahlenius är Guterres väl skickad att leda FN efter tio år som ledare för flyktingorganet UNHCR.

””

Wallström: "Utmärkt"

Besvikelsen över att FN inte får sin första kvinnliga generalsekreterare verkar överskuggas av glädjen över Guterres. Men Margot Wallström konstaterar att systemet för att nominera generalsekreterare trots allt blivit bättre.

"Det nya, öppna och inkluderande urvalssystemet har glädjande nog resulterat i mycket väl kvalificerade kandidater, och en högre andel kvinnor än någonsin tidigare", skriver hon.

Svenska Yasmine Sherif är jurist och FN-veteran med 25 år i organisationen och har jobbat i många av de värsta krishärdarna under den perioden. Hon tror att det är en stor fördel att Guterres redan kan världsorganisationen.

””
””

Ingen kvinna

Många hade hoppats på en kvinnlig toppkandidat. Bulgariskan Irina Bokova, generaldirektör för Unesco, var den kvinna som placerade sig högst i omröstningarna, på plats 4 av 13.

Nuvarande generalsekreteraren Ban Ki-Moons mandat går ut i januari.

TT