Nyheter

Trångt för utmanare i franskt val

Tiden talar allt mer för Marine Le Pen och Emmanuel Macron som finalmotståndare i Frankrikes presidentval. Utmanarna trängs med varandra - bokstavligt talat. Bara 87,5 centimeter skiljde de elva kandidaterna åt när kampanjens andra stora debatt hölls i tv-kanalen BFMTV på tisdagskvällen.(TT)
Publicerad 4 april 2017

Bara 87,5 centimeter skiljde de elva kandidaterna åt när kampanjens andra stora debatt hölls i tv-kanalen BFMTV på tisdagskvällen. Politiskt var skillnaden desto större då debatten den här gången var öppen för alla kandidater - oavsett om de stöds av 20 eller 0,5 procent i opinionsmätningarna.

Det gjorde också att diskussionen spretade rejält när kandidaterna attackerade varandra om allt från EU-medlemskap till jobbskapande åtgärder och läget på landsbygden.

Nationella frontens partiledare Marine Le Pen var ändå den som ansattes hårdast av sina huvudmotståndare.

””
””

Kämpar i motvind

Hamon är en av de kandidater som behöver en rejäl uppryckning för att kunna utmana Le Pen och Macron under de 2,5 veckor som återstår fram till den första valomgången. Han kämpar dock i motvind sedan tunga partiföreträdare som förre premiärministern Manuel Valls och försvarsminister Jean-Yves Le Drian på sistone valt att i stället stödja Macron.

Även François Fillon, från högerpartiet Republikanerna, har haft det tungt efter härvan kring vad hans hustru egentligen gjorde - eller inte gjorde - för att förtjäna en rejäl lön som assistent i det franska parlamentet.

På tisdagskvällen hoppades Fillon ändå kunna plocka poäng genom en lugn och stabil insats.

””

Ovalbar Le Pen?

Den av utmanarna som ökat mest på sistone är vänsterns Jean-Luc Mélenchon som dragit ifrån Hamon och närmat sig Fillon i opinionsmätningarna.

””
””

Alla opinionsmätningar hittills har tytt på en klar förlust för Le Pen i finalomgången. Huvudmotståndaren Macron varnar emellertid för att ta ut något i förskott.

””

TT