TT-Utrikes

Två döda under valprotester i Togo

TT-Utrikes Artikeln publicerades

En oppositionell allians med demonstranter från 14 partier drabbade samman med säkerhetsstyrkor i Togos huvudstad Lomé på lördagen. Minst två personer har dödats i oroligheterna, enligt statlig tv.(TT)

En oppositionell allians med demonstranter från 14 partier drabbade samman med säkerhetsstyrkor i Togos huvudstad Lomé på lördagen. Minst två personer har dödats i oroligheterna, enligt statlig tv. En 17-årig pojke tros ha skjutits till döds medan en man i 30-årsåldern hittats död, utan tecken på att ha skjutits. Det finns inga uppgifter om vem som dödat dem.

Styrkorna försökte skingra demonstranterna med tårgas, sedan regeringen förbjudit protester inför de kommande valen den 20 december. Oppositionen har dock meddelat att demonstrationer ska hållas vid tio tillfällen fram till dess.

I flera områden i huvudstaden barrikaderade sig oppositionen med bland annat brinnande bildäck.

Även i städerna Sokodé och Bafilo norr om Lomé drabbade demonstranter ihop med säkerhetsstyrkor.

Oppositionen vill att konstitutionen förändras så att presidentämbetet begränsas till två mandatperioder. Sedan i september i år har åtskilliga protester genomförts mot den sittande presidenten Faure Gnassingbé, som suttit vid makten sedan 2005. Han efterträdde då sin far som styrde landet i 38 år.