Renzis fall förstärker kri(s) i EU
Usla opinionssiffror i Frankrike och söndagens folkomröstningsnej i Italien kan mycket väl leda till att de två ländernas S-regeringar faller under första halvan av nästa år.
I så fall skapas en nästan unik situation där de fem stora i EU - Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien och Spanien - alla styrs av konservativa regeringschefer.
Och inte bara det. Även i Nederländerna riskerar socialdemokraterna att snart röstas bort ur den nuvarande koalitionsregeringen. Och i Polen tog sig partiet inte ens in i parlamentet i fjol.
"Kräftgång"
Därmed är det snart bara Sverige kvar med en S-regering bland EU:s tio tyngsta ekonomier.
””
Socialdemokratin pressas från dubbla håll. Missnöje över frihandelsavtal som TTIP och Ceta och acceptansen av EU:s hårda budgetregler och åtstramningar får många traditionella socialister att söka sig ännu längre till vänster i stället.
Andra drar åt höger- eller populistpartierna - särskilt i krisdrabbade gamla arbetarområden där flyktingar, utländska låglönearbetare och globalisering upplevs som hot.
Vinden vänder?
I EU:s olika institutioner förlorar socialdemokraterna i januari sin mest synlige företrädare då parlamentstalmannen Martin Schulz tackar för sig för att i stället satsa på inrikespolitiken.
Å andra sidan kan det öppna för en S-grupp i EU-parlamentet som tuffare står upp för egna ideal och egen politik, snarare än att anstränga sig för att hålla ihop koalitionen med kristdemokrater och liberaler.
Ibrahim Baylan påpekar samtidigt hur snabbt politikens "konjunkturer och vindar" visat sig kunna vända under de senaste åren.
””
TT