Nyheter

Sydkoreas Park ber om förlåtelse

"Förlåt mig". Det vädjar Sydkoreas skandalomsusade president Park Geun-Hye om för att ha skapat politiskt kaos i landet. Hon suspenderas nu från sin tjänst i väntan på att ställas inför riksrätt.(TT)
Publicerad 9 december 2016
””

Förslaget om att ställa Park Geun-Hye inför riksrätt godkändes av parlamentet med 234 röster mot 56, vilket med god marginal passerade den två tredjedelsmajoritet som krävdes.

"Konstitutionell tragedi"

När parlamentets talman Chung Se-Kyun formellt hade förklarat förslaget antaget sade han att både parlamentets ledamöter och det sydkoreanska folket, oavsett inställning i frågan, nu känner stor sorg.

””

Manar till samarbete

Nu är det upp till konstitutionsdomstolen att slutligt bestämma sig i frågan om riksrätt. Under den tid det tar för domstolen att fatta ett beslut, upp till sex månader, suspenderas Park och hennes uppgifter tas över av premiärministern Hwang Kyo-Ahn.

Park har efter omröstningen träffat sina ministrar och uppmanat dem att samarbeta med Hwang för att undvika ett politiskt vakuum kring säkerhetsfrågor och landets ekonomi.

Om Park ställs inför riksrätt innebär det att hon blir den första demokratiskt valda presidenten i Sydkorea som inte sitter kvar hela sin femåriga mandatperiod.

Park Geun-Hye har sagt att hon kommer att acceptera parlamentets beslut. Men också att hon kommer att sitta kvar som president under den tid det tar för konstitutionsdomstolen att fatta sitt beslut.

Den hårt kritiserade presidenten är involverad i en korruptionshärva där flera av hennes medarbetare, däribland livscoachen Choi Soon-Sil, påstås ha pressat företag på donationspengar.

TT