Nyheter

Säkerhetsrådet oenigt om kemvapenutredning

Ryssland har lagt sitt veto i FN:s säkerhetsråd mot USA:s förslag om att utreda misstänkta kemvapenangrepp i Syrien. Moskva hade i stället föreslagit ett eget resolutionsförslag - men förslaget fick endast sex röster och gick därmed inte heller igenom.(TT)
Publicerad 10 april 2018

Syrien har bjudit in OPCW - som övervakar att FN:s konvention om kemiska stridsmedel följs - till Douma för att undersöka den misstänkta kemvapenattacken, enligt den statliga nyhetsbyrån Sana. Utspelet kom förmodligen på ryskt initiativ.

USA krävde en omröstning i FN:s säkerhetsråd under tisdagen, och även FN-chefen António Guterres har krävt en grundlig utredning.

Tolv ja-röster

Ryssland har dock motsatt sig det amerikanska resolutionsförslaget, så det ryska vetot kom inte som en överraskning. Det är tolfte gången Ryssland lägger in sitt veto mot en resolution om Syrien.

Tolv medlemmar röstade för det amerikanska förslaget, medan Bolivia röstade nej och Kina lade ned sin röst, rapporterar Reuters.

I stället hade Rysslands utrikesminister Lavrov öppnat för en utredning av påstådda giftgasattacker i Syrien, men inom ramen för det egna resolutionsförslaget. Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) skulle vara en del av en sådan utredning, enligt Lavrov.

Men även det förslaget gick alltså inte igenom.

USA har pekat ut Ryssland, tillsammans med Iran och den syriske presidenten Bashar al-Assads regim, som ansvarigt för angreppet i Douma i helgen. Både Ryssland och Syrien har förnekat att kemiska vapen har använts.

Kan rättfärdiga angrepp

Om en resolution ska röstas igenom i säkerhetsrådet krävs nio ja-röster, och att ingen av de fem permanenta medlemmarna - Ryssland, Kina, Frankrike, Storbritannien eller USA - röstar emot.

Den amerikanska FN-ambassadören Nikki Haley har hotat med att USA kan komma att agera om den amerikanska resolutionen inte skulle gå igenom. Det har fått Ryssland att i sin tur varna för allvarliga konsekvenser ett eventuellt militärt angrepp skulle medföra, enligt nyhetsbyrån AFP.

Säkerhetsrådet träffades i måndags i ett öppet möte, som följdes av diskussioner bakom stängda dörrar. Nio av säkerhetsrådets femton medlemsländer, däribland Sverige, hade begärt att rådet snabbinkallades. Debatten var tuff och FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura varnade för att krisen i Mellanöstern kan komma att sprida sig över världen, och sade att krisen inte får eskalera utom kontroll i Syrien på någon front.

TT