Nyheter

Ryssland och Turkiet i närmare samarbete

Rysslands och Turkiets militära samarbete kan komma att breddas, utöver det luftvärnsrobotsystem som Turkiet redan beslutat att köpa av Ryssland.(TT)
Publicerad 3 april 2018

Investeringar på 168 miljarder kronor kommer dessutom att göras i Turkiets första kärnkraftverk, som byggs av det ryska statliga bolaget Rosatom vid Medelhavskusten. Det sade turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan när han på tisdagen höll en gemensam presskonferens med sin ryske kollega i Ankara.

Vladimir Putin är på tvådagarsbesök i Turkiet, där han och Erdogan på onsdagen också ska träffa iranske presidenten Hassan Rouhani för ett toppmöte om kriget i Syrien.

Putins besök i Turkiet är hans första resa utomlands efter det att han ånyo valdes till president i mars - ett tydligt tecken på vikten av alliansen mellan de båda länderna.

Leveranserna av luftvärnsrobotsystemet S-400 kommer att skyndas på, försäkrade Putin, "på begäran av våra turkiska partner och vänner". Robotköpet, en affär som beräknas vara värd 20 miljarder kronor, har oroat Turkiets allierade inom Nato.

Ett sådan omfattande vapenaffär med Ryssland kan, menar kritikerna, väcka frågor om Turkiets strategiska inriktning. Dessutom finns risk att vapensystemen inom Nato fungerar sämre med varandra.

TT