Nyheter

Ryssland stoppar Syrienresolution med veto

Ryssland stoppar med sitt veto i FN:s säkerhetsråd en resolution som kräver att Syrien medverkar i en oberoende utredning av den misstänkta kemvapenattacken i förra veckan. Det är åttonde gången som Ryssland stoppar en FN-resolution om Syrien under det sex år långa Syrienkriget.(TT)
Publicerad 12 april 2017

Det är åttonde gången som Ryssland stoppar en FN-resolution om Syrien under det sex år långa Syrienkriget.

USA, Storbritannien och Frankrike och USA hade lagt fram förslaget, något omskrivet från en tidigare text från i förra veckan, med anledning av den misstänkta giftgasattacken i staden Khan Sheikhun.

Tio länder röstade ja och två röstade nej, ett av dem Ryssland som i kraft av permanent medlem har vetorätt. Även Bolivia röstade nej.

Tre länder lade ner sina röster, bland dem Kina, som också är permanent medlem.

Analyser påvisar sarin

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley uppmanade i sitt anförande Ryssland att sluta täcka upp för al-Assad, som av västmakterna får skulden för att ha använt kemiska stridsmedel.

””

Tester som analyserats av brittiska experter pekar på att det kemiska stridsmedlet sarin eller en annan sarinliknande substans har använts i attacken, sade den brittiske FN-ambassadören. Samma slutsats har tidigare dragits av turkiska och internationella experter, sedan offer för attacken obducerats i Turkiet.

””

Skyller på rebellerna

Rysslands biträdande FN-ambassadör Vladimir Safronkov ifrågasatte slutsatserna:

””

Syriens FN-ambassadör Bashar Jaafari vidhöll att hans regering inte har några kemiska stridsmedel, men hävdar att rebeller förfogar över sådana vapen. Han sade att Syrien har skickat dussintals brev till FN:s säkerhetsråd med detaljer om hur sarin smugglats in till rebellgrupper.

””

TT