Annons
Nyheter

Samuraj saligförklarad av Vatikanen

En samuraj som avled i exil, som kristen, för 400 år sedan har saligförklarats av katolska kyrkan. Takayama Ukon, född 1552, var en av de japaner som kristnades sedan jesuitmissionärer nått ögruppen i mitten av 1500-talet.(TT)
Publicerad 7 februari 2017

En samuraj som avled i exil, som kristen, för 400 år sedan har saligförklarats av katolska kyrkan. Takayama Ukon, född 1552, var en av de japaner som kristnades sedan jesuitmissionärer nått ögruppen i mitten av 1500-talet.

Omkring 12 000 personer deltog i en mässa i Osaka på tisdagen, förrättad av kardinalen Angelo Amato som läste upp ett apostoliskt brev från påve Franciskus där Takayamas upphöjelse kungjordes.

Annons

Kristen mission hade till en början framgång i Japan, men så småningom kastades missionärerna ut och 1614 förbjöds kristendomen.

Takayama gjorde sig känd som krigsherre. Han försvarade de kristna, men ska inte själv ha upplevt förföljelse när han avled i Manila i Filippinerna 1615. Det berättas om honom att han inte tog avstånd från sin tro när Japans militärhärskare, shogun, krävde det.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons