Nyheter

Santos: Fredspriset en gåva från himlen

Det som sågs som en omöjlig dröm har blivit verklighet - och Nobels fredspris innebar en knuff i rätt riktning. Det säger Colombias president Juan Manuel Santos, som tilldelas det ärofyllda priset för sitt fredsarbete i landet.(TT)
Publicerad 9 december 2016
””

Fredspriset delas ut i Oslo och Juan Manuel Santos får det för sitt arbete med att få slut på landets inbördeskrig. Att just han blir årets pristagare blev känt bara dagar efter att ett första fredsavtal mellan regeringen och Farcgerillan röstats ner av colombianerna, i början av oktober. Detta i en folkomröstning som var mycket jämn.

Lärde av andra

””

I slutet av november godkändes ett reviderat avtal av Colombias kongress. Någon ny folkomröstning ska inte genomföras. Santos berättade vid presskonferensen att han studerat andra fredsprocesser i världen och försökt dra lärdom av dem, exempelvis den på Nordirland och Israel/Palestina-konflikten.

””

Betancourt med

Med sig till Norge har han bland andra politikern Íngrid Betancourt, ett av Farcs tidigare kidnappningsoffer. Från själva Farcgerillan finns dock ingen representant, vilket har juridiska skäl, säger presidenten.

””

TT