Nyheter

Nordkorea provsprängde kärnvapen

Nordkorea bekräftar att landet har genomfört sitt femte kärnvapentest, enligt statlig nordkoreansk tv. En amerikansk expert bedömer att bomben är något kraftigare än den USA släppte över Nagasaki 1945.(TT)
Publicerad 9 september 2016

Seismisk aktivitet med en magnitud på över 5,0 registrerades i natt i närheten av den nordkoreanska testplatsen Pyunggyeri. Det är samma plats där landets fyra tidigare kärnvapenprov genomförts.

Strax före klockan sju på morgonen, svensk tid, bekräftade Nordkorea att det rör sig om en provsprängning, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till statlig nordkoreansk tv. Testet beskrivs som "lyckat".

””

Följer tidigare mönster

Jeffrey Lewis, chef för Östasienprogrammet för ickespridning vid Middlebury institute of International Studies i Monterey i USA, säger till TT att provet följer mönstren för tidigare tester. Han uppskattar att laddningen troligen är något kraftigare än den bomb USA släppte över Nagasaki i slutet av andra världskriget.

””

Kraftigaste hittills

Uppskattningen är högre än den som Sydkoreanska experter gjort, som enligt AFP bedömer styrkan till tio kiloton, vilket i så fall ändå är det kraftigaste som Nordkorea hittills presterat.

Jeffrey Lewis gissar att det här är en uppföljning på testet i januari, då han antar att en blandning av plutonium och höganrikat uran blandats med väteisotoper för att skapa en kompakt och effektiv bomb. På det sättet räcker plutoniumet till flera kärnstridsspetsar.

””

Kan skapa friktion med Kina

Provsprängningen kan skapa friktion mellan Nordkorea och grannen Kina, tror Scott Snyder vid den amerikanska tankesmedjan Council of Foreign Relations.

"Relationerna kommer att bli allt mer spända. Relationen är redan problematisk", skriver han i ett mejl till TT.

Enligt Snyder kan Kina komma att se Kim Jong-Un som en destabiliserande faktor i regionen och ett problem för nationella säkerhetsintressen i Kina.

"Det kan i teorin möjliggöra för Kina att söka en väg som innebär ett större samarbete med USA och Sydkorea, för att göra det så pass kostsamt för Nordkorea att de tvingas ändra bana när det gäller ansträngningarna i kärnvapenutvecklingen", skriver han.

Flera FN-sanktioner

Sedan Nordkorea började med sina kärnvapenprover 2006 har landet blivit föremål för fem FN-sanktioner. Förutom kärnvapentesterna har landet också genomfört ett flertal kritiserade robotuppskjutningar, både från land och för någon vecka sedan även från en ubåt.

På fredagen firar Nordkorea årsdagen av landets grundande 1948.

TT