Nyheter

Skotsk brandfackla: Vi röstar igen

Skottland hotar med att rösta om självständighet igen. Premiärminister Theresa May kan ställas inför ett mardrömsscenario: Om Storbritannien lämnar EU så klipper Skottland banden med England.(TT)
Publicerad 13 oktober 2016
””

I den norra landsänden, som röstade för att stanna i EU i juni, har hon ett mycket starkt väljarstöd, vilket märks i tonen mot Londonregeringen.

””
””

Inget tomt hot

Det innebär en ny folkomröstning mindre än fem år efter den förra. Enligt nuvarande tidsplan ska Storbritannien åberopa EU:s utträdeskapitel 50 i vår. Sedan ska förhandlingarna med unionen klaras av inom två år, vilket skulle innebära att EU blir en medlem mindre våren 2019.

Sturgeons utspel är en tung förhandlingsbricka i detta spel - många britter vill lämna EU, men för allt i världen inte splittra Storbritannien.

Löftet om folkomröstning ska dock inte ses som ett tomt hot. Skottlands EU-förespråkare vill hinna uppnå självständighet före brexit - för att kunna stanna i EU med de undantag från euron och Schengensamarbetet som Storbritannien har, säger Catherine Barnard, professor i EU-rätt vid universitetet i Cambridge.

””

Osäker process

Men det är oklart när, och hur, skottarna ska kunna genomföra en skilsmässa med Storbritannien vid ett eventuellt ja i en folkomröstning.

””

Skottland folkomröstade om självständighet för bara två år sedan, den 18 september 2014. Då vann nej-sidan med 55,3 procent mot 44,7.

Ja-sidan hade dock gjort en överraskande stark slutspurt i kampanjandet, och till och med gått förbi i några av de sista opinionsmätningarna.

Tredje störst

Att nej-sidan ändå vann klart förklarades bland annat med mångas osäkerhet om hur landsdelen skulle kunna klara sig på egen hand, en fråga som sätts i helt annat ljus efter brexit-resultatet i juni i år.

Skotska nationalistpartiet har ökat i popularitet de senaste två åren. I det senaste parlamentsvalet vann partiet exempelvis 56 av de 59 skotska platserna i underhuset i London, och är därmed med god marginal Storbritanniens tredje största parti.

TT