Slug ex-diktator styr i Jemens kulisser
Zine El Abidine Ben Ali gav vika för folkets vilja och flydde Tunisien. Egyptens Hosni Mubarak sitter inlåst på militärsjukhus. I Libyen mötte Muammar Gaddafi döden. Men den fjärde envåldshärskaren som tvingades bort i samband med den så kallade arabiska våren 2011 är långt ifrån uträknad.
Även om Ali Abdullah Saleh lämnade över presidentposten till Abd Rabbu Mansur Hadi lämnade han aldrig politiken. Faktum är att han enligt analytiker i dag är en av de mest inflytelserika personerna i det krigshärjade Jemen.
””
För att styra Jemen är det nödvändigt att bemästra konsten att dansa på ormhuvuden, har Saleh en gång sagt om det trassliga nät av allianser som höll honom kvar vid makten i över tre årtionden. Själv har han beskrivits som en mästermanipulatör.
Kappvändare
Samtidigt som han godkände amerikanska drönarattacker mot al-Qaida tillät han den terrorstämplade rörelsen att ta kontroll över en hel provins. Och under sitt styre försökte han ihärdigt krossa Huthirebellerna - samma rörelse som drev president Hadi i landsflykt och som Saleh nu gjort gemensam sak med. Därmed har han också vänt sig mot sin forna bundsförvant Saudiarabien, som flygbombar rebellmål.
Att Salehs inflytande är intakt beror till stor del på den internationellt uppbackade politiska övergångsprocess som gav honom åtalsimmunitet och som tillät honom att stanna i Jemen efter sin avgång. De strukturer han ägnade 33 år att bygga upp är fortsatt starka.
””
De saudiskledda bombningarna i Jemen har fått förödande konsekvenser för civilbefolkningen. Att Saleh positionerat sig som en kritisk röst mot Riyad har bidragit till att öka hans popularitet.
””
Fredsaktör?
Saleh har sagt att han inte är intresserad av att styra i Jemen igen, men många experter tror att han vill se sin son ta över presidentposten. Den 74-åriga ex-diktatorn ses som en viktig aktör i förhandlingarna om att få ett slut på kriget i landet.
””
TT