Annons
Nyheter

Solberg oroas inte för regeringsförhandlingar

De borgerliga med Høyres Erna Solberg i spetsen planerar att styra Norge i fyra år till. - Jag tror att folket uppfattar regeringen som det trygga alternativet i norsk politik, säger statsministern. Men samarbetet med de tre övriga partierna kan bli problematiskt.(TT)
Publicerad 12 september 2017

Høyre och de övriga borgerliga partierna har fått förtroende för att leda Norge de kommande fyra åren, slog statsminister Erna Solberg fast vid en presskonferens dagen efter valsegern.

””

När nästan alla röster är räknade har de fyra partierna på regeringssidan sammanlagt 88 mandat av 169 i stortinget, även om alla fyra backar.

””
Annons

"Gott om tid"

Men segern har något av en sur eftersmak. Solberg är beroende av fortsatt stöd från liberala Venstre och Kristelig Folkeparti för att få majoritet i stortinget. Problemet är att de två mittenpartierna inte vill fortsätta som hittills, att högerpopulistiska Fremskrittspartiet är med i regeringen.

Knut Arild Hareide, ledare för Kristelig Folkeparti, säger att han föredrar en mitten-högerregering, och Venstre-ledaren Trine Skei Grande säger att hon gärna ser en blågrön regering.

Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen meddelar att de fyra ska prata ihop sig och hitta bra lösningar.

””

Solberg själv tonar ner problemen i de kommande regeringsförhandlingarna och säger att det viktigaste - att vinna valet - redan är avklarat.

””

Støre sitter kvar

Arbeiderpartiet är den stora förloraren i valet, med ett tapp på 3,4 procentenheter jämfört med förra valet. I dag möttes partistyrelsen för krismöte. Efteråt meddelar partiledare Jonas Gahr Støre att en nogrann utvärdering av valrörelsen ska göras och att han är "hundra procent motiverad" att fortsätta som partiledare.

””

Biträdande partiledare Hadia Tajik säger att ett byte av partiledare inte diskuterats på mötet.

Valdeltagandet sjunker

Andelen kvinnor som har valts in till stortinget passerar för första gången 40 procent. 70 ledamöter kommer att vara kvinnor, rapporterar NTB.

Annons

Valdeltagandet hamnar på 77,6 procent, vilket är 0,6 procentenheter lägre än valet 2013, enligt NTB. Men det är samtidigt långt högre än de 75,5 procent som röstade 2001.

Förhandsröstandet ökade kraftigt. Drygt en miljon norrmän valde att rösta i förtid, vilket motsvarar 27,3 procent av de röstberättigade. I förra valet var antalet förhandsröstande 855 000.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons