Nyheter

Solflygare: Om tio år flyger vi på el

Tågen är elektrifierade sedan länge, och vägtrafiken är nu på gång. Men flyget då? Jodå, en del flygtrafik kan vara helt utan lokala utsläpp redan om tio år, hävdar äventyraren Bertrand Piccard.(TT)
Publicerad 8 december 2016

Han borde veta vad han pratar om - tillsammans med den schweiziske landsmannen André Borschberg blev Piccard tidigare i år först i världen med att ta flygplan jorden runt utan en droppe bränsle.

Å andra sidan tog den resan över ett år. Det eldrivna planet, Solar Impulse 2, har med alla solceller ett vingspann som en jättejumbo men rymmer bara någon enstaka människa.

Intresse i Marrakech

Piccard och Borschberg hävdar dock att rönen från det banbrytande varvet runt planeten snabbt ska kunna användas i mer vardagliga sammanhang. Nu reser de runt och raggar stöd, och väckte mycket intresse för elflyg på det globala klimatmötet i Marrakech nyligen.

””
””

Kol konkursmässigt

Batteridrivna helikoptrar provflygs numera för fullt, bland annat har företaget Tier 1 i USA lagt upp ett Youtube-klipp med en flygande prototyp. Problemet är avvägningen vikt/energi för batterierna, där batterier som ska räcka längre än till väldigt korta pendelturer ännu är för tunga.

Men elbilstillverkare som Tesla har visat hur snabbt utvecklingen kan gå, med allt större räckvidd till allt lägre pris.

””
””

TT