Annons
Nyheter

Somalia har fått ny president

Den tidigare premiärministern Mohamed Abdullahi Farmajo vann den andra presidentomröstningen i Somalia och segrade därmed över den sittande presidenten Hassan Sheikh Mohamud. - Det här är början till enighet för den somaliska nationen, säger Mohamed Abdullahi Farmajo efter sin seger.(TT)
Publicerad 8 februari 2017
””

Efter valsegern utbröt firande på huvudstaden Mogadishus gator. Även i det enorma flyktinglägret Dadaab i östra Kenya, där många somalier bor firades 55-årige Mohamed Abdullahi Farmajos seger.

Mohamed Abdullahi Farmajo - som har akademiska examen i historia och statsvetenskap i USA, och både somaliskt och amerikanskt medborgarskap - var premiärminister några månader i skiftet 2010 till 2011.

Annons

Den nyvalde presidenten har redan svurits in, och Hassan Sheikh Mohamud har erkänt sig besegrad.

Strider utbröt

Valet stod mellan honom och 21 rivaler. Utslaget kom efter att landets parlamentariker och senatorer röstat i en andra omgång. Mohamed Abdullahi Farmajo klarade inte av att få två tredjedels majoritet men när det stod 184-97 i antal röster gav Hassan Sheikh Mohamud upp innan det gick till en tredje omgång.

Många var oroliga för säkerhetsläget, inte minst med tanke på extremistgruppen al-Shabaab tidigare dåd. Gator hade spärrats av under valet och människor manades att hålla sig hemma medan omröstningen skedde bakom bombsäkra murar på den internationella flygplatsen i Mogadishu.

Granatexplosioner har hörts i flera stadsdelar i Mogadishu, och stridigheter utbröt mellan fredsbevarande styrkor från Afrikanska unionen och extremister under valdagen.

Bekämpa korruption

Den nye presidenten lovar att bekämpa både al-Shabaab och korruptionen.

I den långt utdragna valprocessen har 14 000 åldermän och andra prominenta regionala personer valt 275 parlamentsledamöter och 54 senatorer, som sedan var de som valde president. Planer på ett allmänt val där alla vuxna kunde rösta fick skrotas, då säkerheten vid vallokalerna inte kunde garanteras.

Trots de stora säkerhetsproblemen beskrivs valet som det mest demokratiska i landet under nästan fem decennier.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons