Annons
Nyheter

Spända relationer mellan shiagrupper

Spänningen mellan Iraks shiitiska grupper ökade på söndagen, när det stod klart att fem av den eldfängde shiapredikanten Muqtada al-Sadrs anhängare och en polis dödats under en demonstration i Bagdad dagen före.(TT)
Publicerad 12 februari 2017

Minst 174 andra demonstranter skadades i sammandrabbningar mellan polis och al-Sadrs anhängare. Demonstranterna hade samlats för att få till stånd en ny sammansättning av en kommission som ska övervaka ett provinsval senare i år.

Enligt al-Sadr gynnar valkommissionen hans shiitiske rival, förre premiärministern Nuri al-Maliki. Han anklagar al-Maliki för att vara korrupt och beskyller honom för den irakiska arméns misslyckande med att stoppa IS framryckning 2014.

Annons

Oroligheterna bröt ut när demonstranterna försökte ta sig över bron som sammanbinder Tahrir-torget, där de hade samlats, med den hårt bevakade Gröna zonen, där regeringsbyggnader, ambassader och utländska organisationers kontor ligger.

I ett uttalande om lördagens händelser säger al-Sadr: "Deras blod ska inte ha spillts förgäves", och utlovar en "fredlig" hämnd.

Han säger att hans anhängare ville komma nära Gröna zonen för att göra sina röster hörda hos beslutsfattarna och att de inte hade tänkt storma den.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons