Nyheter

Spanien i stor vapenaffär med Saudiarabien

Spanien och Saudiarabien har nått ett ramavtal om försäljning av stridsfartyg till ett värde av uppskattningsvis omkring 1,8 miljarder euro, motsvarande drygt 18,5 miljarder kronor.(TT)
Publicerad 13 april 2018

Spanien och Saudiarabien har nått ett ramavtal om försäljning av stridsfartyg till ett värde av uppskattningsvis omkring 1,8 miljarder euro, motsvarande drygt 18,5 miljarder kronor.

Överenskommelsen banar väg för ett direkt avtal mellan det saudiska försvarsdepartementet och den statsägda spanska fartygstillverkaren Navantia, uppger den saudiska regimen i ett uttalande.

I den planerade affären ingår att Navantia levererar fem mindre stridsfartyg, att den spanska militären utbildar saudisk militärpersonal samt byggandet av ett örlogsvarv i Saudiarabien, uppger en källa inom det spanska försvarsdepartementet.

Affären har förhandlats sedan 2015.

Amnesty International, och flera andra rättighetsgrupper, har uppmanat Spanien att upphöra med försäljningen av vapenmateriel till Saudiarabien, med hänvisning till landets bristande respekt för mänskliga rättigheter.

TT