Nyheter

Spansk patrullbåt provocerar Gibraltar

Ett spanskt marinfartyg kom utan tillstånd in på Gibraltars territorium på tisdagen, twittrade den brittiska kronkolonins regering indignerat: "Illegal inbrytning på brittiska Gibraltars territorialvatten av spanska marinens patrullbåt Infanta Cristina i eftermiddags. "(TT)
Publicerad 4 april 2017

Ett spanskt marinfartyg kom utan tillstånd in på Gibraltars territorium på tisdagen, twittrade den brittiska kronkolonins regering indignerat:

"Illegal inbrytning på brittiska Gibraltars territorialvatten av spanska marinens patrullbåt Infanta Cristina i eftermiddags."

Texten åtföljdes av en 16 sekunder lång video som bevis. På kvällen dementerade en talesperson för Spaniens utrikesdepartement att det förekommit något intrång.

Den infekterade frågan om Gibraltars status efter brexit vållar ilska och irritation i Gibraltar och Storbritannien. I EU:s riktlinjer för de kommande skilsmässoförhandlingarna mellan Storbritannien och EU finns en särskild klausul som innebär att Spanien i praktiken får veto om Gibraltars kommande handelsförbindelser med EU.

TT