Nyheter

Spanska socialdemokrater i svår sits

Socialistledaren Pedro Sánchez avgång har väckt förhoppningar om att det politiska dödläget i Spanien kan vara på väg att brytas. Men trots avhoppet är det inte självklart att Sánchez parti PSOE släpper fram en högerregering, enligt en svensk expert. - Han spelade högt och förlorade, Pedro Sánchez.(TT)
Publicerad 2 oktober 2016
””

Sánchez lämnade sin post på lördagskvällen, sedan han efter en stormig debatt förlorat en förtroendeomröstning inom partiets federala kommitté.

Hans parti, socialdemokratiska PSOE, har under Sánchez ledning envist vägrat att släppa fram en minoritetsregering ledd av högerpartiet Partido Populars Mariano Rajoy.

Inget alternativ

Nu hoppas många att det politiska dödläget i landet, som i över nio månader saknat en fullt fungerande regering, ska brytas.

””

Men, tillägger han, socialistpartiet sitter nu i en svår sits. Om man å ena sidan fortsätter att blockera Rajoy tvingas Spanien till det tredje valet på ett år, och då kan man anta att väljarna kommer att straffa PSOE. Om man å andra sidan släpper fram Rajoy kan väljarnas dom bli hård i nästa ordinarie val.

"Pest eller kolera"

””

Den nya partiledaren ska utses vid en extrakongress, men när den ska äga rum är ännu oklart.

Spaniens parlament har till den 31 oktober på sig att utse en ny regering. Om försöken misslyckas blir det ett nytt val i december.

TT