Annons
Nyheter

Största flyktinglägret får inte stängas

Den planerade stängningen av världens största flyktingläger, Dadaab i östra Kenya, är olaglig. Det har appellationsdomstolen High Court i Nairobi beslutat. Domslutet innebär att regeringens tidigare beslut om stängning är ogiltigt.(TT)
Publicerad 9 februari 2017

Den planerade stängningen av världens största flyktingläger, Dadaab i östra Kenya, är olaglig. Det har appellationsdomstolen High Court i Nairobi beslutat.

Domslutet innebär att regeringens tidigare beslut om stängning är ogiltigt. En stängning skulle specifikt drabba somaliska flyktingar, och vore "olaglig, diskriminerande och därmed grundlagsvidrigt", meddelar domaren John Mativo.

Annons

Det senaste beskedet från Kenyas regering kom i november, då det sades att stängningen sköts upp men skulle bli av under 2017.

Myndigheternas linje har varit att lägret fungerar som bas för somaliska islamister som genomfört attacker på kenyanskt territorium.

I Dadaab finns över 260 000 människor. De flesta av dem är somalier på flykt undan våldet i hemlandet, som inte haft någon stabil centralmakt sedan krigsutbrottet 1991.

High Courts beslut kan dock överklagas igen, till Kenyas högsta domstol.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons