Nyheter

Seger för styrande partiet i Armenien

Det styrande partiet i Armenien kammade hem segern i söndagens parlamentsval. Den proryske presidenten Serzj Sarkisians republikanska parti slog den största oppositionskoalitionen, ledd av Gagik Tsarukian, med 49,12 respektive 27,32 procent av rösterna.(TT)
Publicerad 3 april 2017

Det styrande partiet i Armenien kammade hem segern i söndagens parlamentsval. Den proryske presidenten Serzj Sarkisians republikanska parti slog den största oppositionskoalitionen, ledd av Gagik Tsarukian, med 49,12 respektive 27,32 procent av rösterna.

Valet var det första som äger rum sedan en ny författning förvandlat den forna Sovjetrepubliken till en parlamentarisk republik. Armenierna är inte vana vid att byta makthavare vid valurnorna, vilket gör att västländer ser helgens val som ett viktigt demokratiskt test.

Sarkisian säger att regeringen har ansträngt sig för att valet skulle genomföras utan problem. Men enligt den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE förekom en del störningar och röstköp - även om de grundläggande friheterna i allmänhet respekterades.

TT