Nyheter

Styrkor uppmanas dra sig tillbaka

USA och fem europeiska länder uppmanar styrkor lojala till den mäktige generalen Khalifa Haftar i östra Libyen att dra sig tillbaka från flertalet viktiga oljehamnar som de intagit under helgen.(TT)
Publicerad 12 september 2016

USA och fem europeiska länder uppmanar styrkor lojala till den mäktige generalen Khalifa Haftar i östra Libyen att dra sig tillbaka från flertalet viktiga oljehamnar som de intagit under helgen.

"Vi kräver att alla militära styrkor som har förflyttats till oljebältet att omedelbart dra sig tillbaka, förutsättningslöst", heter det i ett gemensamt uttalande från USA, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och Storbritannien.

Styrkort lojala till Haftar tog kontroll över hamnarna i Ras Lanuf, Es Sider, Zueitina och Brega, och drev bort styrkor lojala med den FN-stödda regeringen i Tripoli.

Det har gått fem år sedan diktatorn Muammar Gadaffi störtades i Libyen. Sedan dess har landet präglats av ett kaos som bottnar i ett säkerhetsvakuum, ekonomisk kollaps och politisk rivalitet. Otaliga fraktioner kämpar om makten.

TT