Nyheter

Svärsonen - Trumps trumfkort

Hans livshistoria innehåller händelser som hämtade ur tv-serien Sopranos. Snart kan han få en nyckelroll i Donald Trumps styre. Jared Kushner är svärsonen som blev en av Trumps närmaste anförvanter.(TT)
Publicerad 4 december 2016

På bilder och i nyhetssändningar syns Kushner ofta i bakgrunden av Trump, inte sällan tillsammans med hustrun, Donald Trumps dotter Ivanka. Hans betydelse för Trump är också stor, menar förre utrikesministern Henry Kissinger i en intervju med Forbes.

””

Välartad och välklädd

Välartad, välklädd och välartikulerad är Jared Kushner i övrigt sinnebilden av överklassen i New York, vilket också är precis vad han föddes in i. Precis som svärfar är hans pappa, Charles Kushner, en fastighetsmogul som byggt upp en förmögenhet.

Jared Kushner fick gå i de bästa skolorna och när betygen inte räckte till för att komma in på Harvard ska ett bidrag från pappa på 2,5 miljoner dollar hjälpt till, enligt kritikerna - något som Kushnerfamiljen dementerat.

Som 23-åring fick han ta över pappans affärer när den senare dömdes till två års fängelse för bland annat olagliga donationer och skatteflykt i mars 2005. Historien tog dock inte slut där: Pappans egen syster deltog i polisutredningen och bidrog till att han kunde fällas. Som hämnd lejde Charles Kushner en prostituerad för att förföra sin svåger, vilket filmades på ett motellrum. Filmen skickade Charles sedan till sin syster.

Åklagaren i fallet var Chris Christie, numera New Jersey-guvernör som nyligen fick lämna ordförandeposten i Trumps övergångsgrupp. I samband med detta pekades Kushner ut som den som tvingat bort Christie i en personlig vendetta.

Träffade Ivanka

Jared och Ivanka som träffades 2007 och gifte sig två år senare har båda haft framgångsrika affärskarriärer, något de troligtvis fortsatt med om det inte var för Donald Trumps plötsliga beslut att ge sig i en politisk karriär där de på olika sätt fick ytterst viktiga roller.

I tidningar och sociala medier är Jared Kushner osynlig - han har ett Twitterkonto med noll publiceringar. Det står i skarp kontrast till den sociala medier-strategi som bidrog till Trumps framgång. I en sällsynt i intervju i Forbes förklarar Kushner hur han skaffade sig kunskap om hur man blir framgångsrik i sociala medier genom att kontakta affärsbekanta i Silicon Valley.

””
””

Spridning via Twitter

Trumps budskap spreds framför allt via Twitter och Facebook, i stället för på det traditionella sättet genom dyr tv-reklam. I stället skickades varje dag 100 000 riktade meddelanden ut till potentiella väljare och inom loppet av fyra månader hade 250 miljoner dollar donerats till Trumps kampanj.

””

Knappt en månad efter valsegern har de flesta tunga ministerposter nu fyllts och frågan är vilken roll som väntar Kushner. En lag stiftad 1967 mot nepotism hindrar Trump som president från att låta familjemedlemmar bli ministrar även om det uppgetts att de båda eventuellt skulle kunna försöka kringgå lagen.

Kushner själv har varit förtegen om sin framtid. Mediemogulen Rupert Murdoch, en god vän till honom, är dock mera säker:

””

TT