Nyheter

Sverige jobbar för fred i Colombia

Sverige har engagerat sig i Colombias fredsprocess i flera år - och kommer att fortsätta försöka underlätta förhandlingarna, enligt den svenska ambassadören i landet. Svenskt bistånd och svenska diplomater har stöttat flera projekt som syftat till att gynna fredsprocessen i Colombia.(TT)
Publicerad 7 oktober 2016

Svenskt bistånd och svenska diplomater har stöttat flera projekt som syftat till att gynna fredsprocessen i Colombia. Genom olika insatser har Sverige försökt stärka civila intresseorganisationer i de värst drabbade konfliktområdena.

Fokus har legat på att få till stånd stödprogram till offren och stärka mänskliga rättigheter - och att försöka underlätta dialog, säger Sveriges ambassadör i Colombia, Marie Andersson de Frutos. Nu hoppas hon att Sverige, med sitt upparbetade kontaktnät i Colombia, ska kunna hjälpa till att trycka på för en fortsatt fredsprocess.

"Mycket glädjande"

””

Utrikesminister Margot Wallström (S) var på plats när fredsavtalet mellan regeringen och Farcgerillan skrevs under för ett par veckor sedan. Valet av fredspristagare är mycket glädjande, anser hon.

””

Att bara en av parterna får priset överlåter hon till norska Nobelkommittén att kommentera.

””

Lång väg kvar

Inför resan till Colombia betonade Wallström för TT att Sverige varit engagerat i fredsprocessen i många år, men att vägen är fortsatt lång och svår. Bland annat inkluderar den att röja landminor och leta efter försvunna personer. Hon hade då precis talat med Santos.

””

TT