Nyheter

Sydafrika inne på fjärde strömlösa dagen

Sydafrikas statliga energibolag Eskom är inne på fjärde dagen av planerade strömavbrott. På tisdagen låg en tredjedel av bolagets kapacitet nere - med trafikstockningar och nedstängda affärer som följd.(TT)
Publicerad 13 februari 2019

Det krisande Eskom, som står för mer än 90 procent av landets elförsörjning, meddelade på söndagen att man skulle börja stänga av strömmen i ett försök att förhindra en total kollaps av landets kraftnät. Bolaget brottas sedan årtionden tillbaka med djupa skulder och har meddelat att avbrotten kan pågå ända till april. Landets invånare kan räkna med att vara strömlösa två timmar åt gången, totalt tolv gånger i fyradagarsperioder.

Landets före detta president Jacob Zuma beskylls för att ha bidragit till Eskoms ekonomiska kris. Anklagelser om att bolaget ska ha plundrats utreds nu av landets rättsväsende.

President Cyril Ramaphosa, som desperat försöker reformera Eskom för att lyfta landets problemfyllda ekonomi, har enligt Reuters kallat de senaste strömavbrotten "mycket oroande". För Ramaphosa är Eskoms framtid en ödesfråga - landet går till val 8 maj.

En total kollaps av Eskom skulle medföra stora problem för landets ekonomi. Den sydafrikanska randen har redan påverkats, rapporterar Bloomberg.

TT