Nyheter

Syrien "får inte bli nytt Rwanda"

FN-sändebudet Staffan de Mistura säger att han inte passivt tänker se på medan Aleppo blir ett nytt Rwanda eller Srebrenica. Samtidigt avancerar regimstyrkor i den syriska miljonstaden, vars östra del enligt FN kan vara fullständigt ödelagd före årets slut.(TT)
Publicerad 6 oktober 2016

Inom bara ett par månader kommer de rebellkontrollerade delarna av Aleppo att vara jämnade med marken, om syriska och ryska styrkor fortsätter sin offensiv, enligt FN:s fredsmäklare Staffan de Mistura.

Han uppmanar de omkring 900 rebeller från extremiströrelsen Jabhat Fatah al-Sham (tidigare al-Nusra-fronten med kopplingar till al-Qaida) som är kvar i östra Aleppo att lämna staden.

Redo att ledsaga

Staffan de Mistura erbjuder sig att personligen åka till Aleppo för att eskortera dem därifrån.

””

Utrikesminister Sergej Lavrov sade att Ryssland finner de Misturas förslag intressant. Efter ett möte med den franske utrikesministern Jean-Marc Ayrault sade Lavrov att Ryssland är redo att granska ett resolutionsförslag som Frankrike lämnat till FN:s säkerhetsråd, som syftar till att få in nödhjälp till Aleppo.

””

"Kan inte tolereras"

Ayrault sade till Lavrov att ingenting kan rättfärdiga det intensiva angreppet mot Aleppo.

””

Den syriska regimen har meddelat att de intensiva bombningarna av Aleppo kommer att minska, eftersom dess styrkor har lyckats skära av rebellernas transportvägar. Men på marken fortsätter offensiven.

TT