Nyheter

Tchad: 250 rebeller har tillfångatagits

Militären i Tchad säger i ett uttalande att cirka 250 rebeller, däribland fyra höga ledare för den tchadiska rebellalliansen UFR, tillfångatagits i samband med attacker mot en fordonskonvoj som tog sig in i landet från Libyen.(TT)
Publicerad 9 februari 2019

Militären i Tchad säger i ett uttalande att cirka 250 rebeller, däribland fyra höga ledare för den tchadiska rebellalliansen UFR, tillfångatagits i samband med attacker mot en fordonskonvoj som tog sig in i landet från Libyen. Totalt förstördes över 40 av de cirka 50 fordonen i konvojen och hundratals vapen beslagtogs, enligt uttalandet.

"Flera komprometterande dokument beslagtogs också", står det vidare.

Men en talesperson för UFR, Youssouf Hamid, säger att bara 30 rebeller tillfångatagits och han kallar militärens uppgifter för "inbillning".

Attackerna har pågått sedan förra helgen, bland annat med hjälp av flygangrepp i tisdags och i onsdags av franska stridsflygplan av typen Mirage 2 000.

Paris ser president Idriss Déby som en nyckelallierad i kampen mot islamistiska extremister i regionen.

UFR, med baser i södra Libyen, har svurit att störta Déby. En medlem i UFR, Mahamat Doki Warou, medgav i fredags att gruppen åsamkats "skador" av flygangreppen.

TT