Nyheter

Tillerson: Lågvattennivå för ryska relationer

Efter hårda ord inför mötet mellan USA:s och Rysslands utrikesministrar säger båda att de är beredda att arbeta för bättre relationer. Men de medger att klyftan är djup.(TT)
Publicerad 12 april 2017

Retoriken har trappats upp mellan USA och Ryssland efter den misstänkta kemvapenattacken i Syrien och USA:s attack mot en syrisk flygbas. Rex Tillerson fick ett kyligt mottagande i stället för de sedvanliga artighetsfraserna på sitt första besök i Moskva som USA:s utrikesminister.

Men på en gemensam presskonferens efter samtalen, där Tillerson även fått träffa Rysslands president Vladimir Putin, var tonen saklig och diplomatisk. Både Tillerson och hans ryske kollega Sergej Lavrov förklarade sig beredda att arbeta för att förbättra relationerna, som enligt Tillerson nått en lågvattennivå.

””

Lavrov kallade samtalen "konkreta och uppriktiga" men medgav också att deras åsikter skilt sig åt på en rad punkter.

Oense om al-Assad

Tillerson lade än en gång skulden för kemvapenattacken på Syriens regim, medan Lavrov framhöll att USA inte har presenterat några konkreta bevis för detta.

Tillerson upprepade att det inte finns någon roll för president Bashar al-Assad i Syriens framtida styre, men att hans avlägsnande från makten måste ske under ordnade former. Han uteslöt inte möjligheten att al-Assad i framtiden kommer att åtalas för krigsbrott.

Ryssland har hållit al-Assad om ryggen och försvarat honom mot anklagelserna om att ligga bakom kemvapenattacken. På pressträffen svarade Lavrov undvikande att Ryssland inte ställer sitt hopp till al-Assad eller någon annan enskild person i Syrien, men vill ha en fredlig politisk process.

Under torsdagen ska Lavrov ta emot Syriens utrikesminister Walid al-Muallim för att "diskutera åtgärder för att minimera följderna" av USA:s flygattack, enligt ryska utrikesdepartementet.

Öppnar direktlinje igen

När Tillerson träffade president Vladimir Putin ska den ryske presidenten ha gått med på att återuppta kommunikationskanalen som ska undvika militära konfrontationer mellan de båda länderna i Syrien. Den stoppades tillfälligt efter USA:s attack mot det syriska flygfältet.

Före mötet släppte Kreml en intervju för tv-kanalen Mir där Putin säger att relationerna mellan länderna just nu är de sämsta sedan Donald Trump tog över makten i Vita huset.

””

Den misstänkta kemvapenattacken i Syrien och USA:s svar - 59 kryssningsrobotar mot en syrisk flygbas - har snabbt gjort slut på den vänliga ton som rått mellan Moskva och Washington sedan president Trump tillträdde i januari.

Ukraina, Nordkorea och misstankarna om rysk inblandning i den amerikanska valrörelsen var andra frågor som togs upp under presskonferensen. Lavrov sade att han inte har sett några fakta som stöder anklagelserna om rysk inblandning i det amerikanska valet.

TT