Annons
Nyheter

Trump ska respektera "knäppt avtal"

Det brände till rejält i ett samtal mellan USA:s president Donald Trump och Australiens premiärminister Malcolm Turnbull. Trump ondgjorde sig över det "knäppa avtalet" med Australien om att ta emot hundratals asylsökande. Nu lovar Trump att respektera avtalet även om han är missbelåten med det.(TT)
Publicerad 2 februari 2017
””

Spicer sade att av respekt för Australien och dess premiärminister kommer Trump att låta processen fortgå mot bakgrund av att villkor i avtalet tillåter "extrem granskning" av flyktingarna.

Avbröt samtal

Annons

När Trump och Turnbull talade i telefon i helgen avbröt presidenten samtalet abrupt efter 25 minuter, trots att det skulle pågå i en timme, skriver The Washington Post.

Den australiske premiärministern vägrar kommentera det.

””

Trump sade rakt ut till Turnbull att samtalet var "det i särklass värsta" han haft med någon annan världsledare. Samma dag hade han pratat med Rysslands president Vladimir Putin och Mexikos Enrique Peña Nieto. Det är extra uppseendeväckande eftersom Australien är en av USA:s närmaste allierade, bland annat med styrkor i Afghanistan och Irak.

"Sämsta avtalet"

Avtalet mellan USA och Australien slöts under president Barack Obamas tid. Det går ut på att personer som skickats till ön Manus i Papua Nya Guinea och till Nauru efter att ha försökt ta sig till Australien sjövägen ska erbjudas vidarebosättning i USA. Upp till 1 250 personer omfattas. I utbyte ska Australien ta emot personer från El Salvador, Guatemala och Honduras.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons