Nyheter

Militärt tonläge mot Syrien höjs

Flera länder uttrycker nu mer eller mindre öppna hot om att agera militärt mot den syriska regimen med anledning av den misstänkta kemvapenattacken i Douma i helgen. Den brittiska regeringen diskuterar just nu en militär intervention tillsammans med allierade länder.(TT)
Publicerad 10 april 2018

Beskedet kommer från biståndsminister Penny Mordaunt, som under ett besök i Jordanien fick frågan om hon stöder en intervention.

””

Storbritanniens premiärminister Theresa May enades i ett telefonsamtal med USA:s president Donald Trump på tisdagen om att de inte accepterar fortsatt användning av kemiska stridsmedel, uppger Vita huset.

Även från Frankrike kommer varningar om åtgärder mot Syrien.

"Får konsekvenser"

Regeringen i Paris, som vid flera tillfällen varnat Damaskus för att använda kemiska vapen, hotar med militära angrepp mot syriska regeringsstyrkor.

””

Donald Trump har varnat för ett "kraftfullt" svar på händelserna i rebellkontrollerade enklaven Douma. Vita huset har meddelat att han ställer in sin medverkan vid det latinamerikanska toppmötet i Peru med anledning av situationen. Trump har flaggat för att han inom kort kommer att besluta om ett svar på den misstänkta giftgasattacken, rapporterar Reuters.

Flera militära alternativ

Enligt den amerikanske ledaren finns det många militära alternativ.

””

Även Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir säger att landet haft diskussioner med en rad länder om händelsen i Syrien, och att de som visar sig ligga bakom måste ställas till svars, skriver flera medier. På frågan om Saudiarabien skulle kunna tänka sig att delta i en internationell militärinsats mot Syrien säger han:

””

"Mest prat"

Högt uppsatta amerikanska källor säger till Reuters att förslag på militära åtgärder håller på att tas fram. Varken Vita huset, försvarshögkvarteret Pentagon eller utrikesdepartementet vill kommentera vilka planer som finns eller huruvida militära angrepp är sannolika.

Robert Ford, tidigare amerikansk ambassadör i Syrien, tror inte att Trumps tuffa retorik kommer att leda till agerande.

””

Enligt den syriska hjälporganisationen UOSSM dödades minst 60 människor i den misstänkta attacken i Douma nära huvudstaden Damaskus i lördags. Omvärlden har fördömt attacken, och flera västländer hävdar att den syriske presidenten Bashar al-Assads regim ligger bakom.

Trump utesluter inte att även Rysslands president Vladimir Putin bär en del av ansvaret. Vita huset har direkt pekat ut Ryssland och Iran som delaktiga i ansvaret för attacken.

TT