Nyheter

Trump om förre FBI-chefen: "Slemklump"

USA:s president Donald Trump är rasande efter uppgifterna om att den förre FBI-chefen James Comey liknar honom vid en maffiaboss i en bok som inom kort är ute i handeln. "James Comey är en dokumenterad LÄCKARE & LÖGNARE.(TT)
Publicerad 13 april 2018

"James Comey är en dokumenterad LÄCKARE & LÖGNARE. Så gott som alla i Washington tyckte att han skulle sparkas för det förfärliga arbete han utförde - innan han faktiskt blev sparkad", skriver Trump på Twitter.

"Han läckte HEMLIGSTÄMPLAD information, för vilket han bör åtalas. Han ljög för kongressen under ED", fortsätter den amerikanske presidenten, och kallar även Comey för en "svag och lögnaktig slemklump".

Trump skrattar aldrig

Trumps utfall kommer i samband med att mer och mer blir känt av innehållet i Comeys hett emotsedda självbiografi, "A higher loyalty: Truth, lies and leadership", översatt ungefär "En viktigare lojalitet. Sanning, lögner och ledarskap".

Boken släpps om några dagar men redan har flera medieföretag fått ta del av utdrag ur den. I biografin liknar Comey bland annat presidenten vid en maffiaboss och beskriver honom som en notorisk lögnare.

Comey skriver också att han förundras över att aldrig ha sett Trump skratta:

"Jag kan inte minnas att jag någonsin sett honom skratta. Inte under ett småprat inför ett möte. Inte under en konversation. Det finns en risk att jag övertolkar det ...men jag känner inte till någon annan vald ledare som inte med jämna mellanrum har skrattat i offentliga sammanhang. Jag misstänker att hans uppenbara oförmåga att göra det bottnar i en djup osäkerhet, i hans oförmåga att vara sårbar eller att ta risken uppskatta andras humor, vilket om man tänker på det verkligen är väldigt sorligt hos en ledare, och lite skrämmande hos en president".

Ska misskreditera Comey

Den tidigare FBI-chefen berättar i boken också om sina känslor när han fick sparken i maj.

"Jag blev avskedad med omedelbar verkan av presidenten som upprepade gånger hade hyllat mig och som uppmanat mig att stanna kvar. Jag fick ont i magen och kände mig smått omtöcknad", skriver han.

Vita huset och dess allierade har enligt BBC dragit igång en kampanj för att misskreditera James Comey och boken, bland annat har en speciell webbsida öppnats där påstådda lögner avvisas.

TT