Nyheter

Trump-twitter pekar mot handelskrig

Ett regelrätt handelskrig mellan Kina och USA rycker allt närmare med ett nytt Twitter-angrepp från USA:s tillträdande president Donald Trump. Strafftullar som slår mot hela världshandeln ligger i farans riktning.(TT)
Publicerad 5 december 2016

Det blir troligen inga 45-procentiga strafftullar på alla typer av kinesiska varor i USA, som Donald Trump gick till val på. Huvudscenariot är i stället att Trump fullföljer sitt löfte om att brännmärka Kinas valuta, yuanen, som manipulerad under de första hundra dagarna i Vita huset, enligt Amy Zhuang, chefsanalytiker på Nordea med ansvar för Asien.

Det kan i sin tur leda till USA-sanktioner mot Kina.

Stort manöverutrymme

Därtill ska man nog räkna med strafftullar på vissa utvalda kinesiska produkter på 5-15 procent.

””
””

Trump antas rikta tullarna mot stålprodukter, bilar och bilkomponenter. Det är i de branscherna som trycket i USA för att få skydd mot importerad konkurrens störst. Det är även i de branscherna, med mycket verksamhet i USA:s så kallade rostbälte, som amerikanska fackförbund är som starkast.

Vedergällning omedelbart

Vedergällningen från Kina väntas omedelbart.

””

Det skulle då troligen handla om kinesiska tullar på utrustning och maskiner från USA.

””

Även svenska företag som exporterar utrustning och maskiner till Kina kan påverkas negativt, befarar Amy Zhuang:

””

"Medvetet provokativ"

Trumps Twitter-inlägg i helgen har gett nytt bränsle till det befarade handelskriget - en kraftmätning mellan världens två ekonomiska supermakter där affärer för tusentals miljarder dollar står på spel.

"Frågade Kina oss om det var OK att devalvera sin valuta (och försvåra för våra företag att konkurrera), hårt beskatta våra produkter (USA lägger inte skatt på dem) eller bygga ett jättelikt militärkomplex mitt i Sydkinesiska havet?" frågar sig Trump på Twitter. Han avslutar med: "Knappast!"

Inlägget skrevs efter dagar av diplomatiska svallvågor sedan Trump, i strid med flera decennier av diplomatisk tradition, tog emot ett gratulationssamtal från Kinas ärkefiende Taiwans president Tsai Ing-Wen. Peking hävdar att Taiwan tillhör det kinesiska fastlandet.

Enligt tidningen The Washington Post togs den första direktkontakten mellan USA och Taiwan på denna nivå sedan 1979 som en "medvetet provokativ åtgärd". Samtalet ska enligt tidningens anonyma uppgiftslämnare ha planerats i veckor.

TT