Nyheter

Trumps mur stoppas - snigel andas ut

Det har gått få förbi att Donald Trump i sin presidentkampanj lovade att bygga en mur mot Mexiko. Men även på Irland hade Trump planer på ett murbygge på en av sina golfanläggningar. Nu dras planerna tillbaka och ett av skälen är en liten snigel.(TT)
Publicerad 7 december 2016

Fullmäktige i det irländska grevskapet Clare meddelar att Trumps murplaner har dragits tillbaka av The Trump Doonbeg Golf Resort, skriver The Independent.

Muren var planerad att hindra havet från att förstöra sanddynerna på stranden som ligger vid golfbanan och hotellet som Trump äger. Hårda stormar gjort att flera meter strand försvunnit de senaste åren.

Planen på en nästan tre kilometer lång, fyra meter hög barriär fick fullmäktige i Clare att oroa sig. De anser att de inte fått tillräckligt med vetenskapliga bevis på att muren inte skulle skada det känsliga naturområdet kring sanddynerna.

En särskild källa till oro har varit hur muren skulle påverka snigelarten Smalgrynssnäcka. Den har överlevt sedan istiden, men är rödlistad som "nära hotad". Snigeln är beroende av precisa levnadsförhållanden och har varit en nyckelspelare i kampen om muren.

Trumps golfanläggning kommer nu att lägga fram ett annat "osynligt" förslag på vågskydd.

TT