Annons
Nyheter

Tsipras på historiskt besök i Nordmakedonien

Greklands premiärminister Alexis Tsipras är på officiellt besök i grannlandet Nordmakedonien. Besöket är en milstolpe i relationen mellan de båda länderna som nyligen grävde ner stridsyxan sedan Nordmakedonien accepterat sitt nya namn.(TT)
Publicerad 2 april 2019
””
””

Zaev och hans grekiske kollega Tsipras tog en gemensam selfie utanför regeringsbyggnaden i Skopje. Sedan diskuterade de bland annat gemensamma infrastrukturprojekt, däribland en upprustning av järnvägssträckan mellan den nordmakedonska huvudstaden Skopje och den grekiska hamnstaden Thessaloniki.

"Säger hej i stället"

Annons

Tidigare i år blev det klart att Nordmakedonien ska heta just så, efter att tidigare ha kallat sig bara Makedonien, eller officiellt Forna jugoslaviska republiken Makedonien, Fyrom. Den känsliga frågan om nationens namn har utgjort ett tvärt hinder i relationerna mellan länderna och innebar bland annat att Grekland lade veto mot makedonskt närmande till EU och Nato.

Alexis Tsipras beskriver nu Zoran Zaev som en god vän och deklarerar att det är dags att gottgöra tre förlorade decennier.

””
””

Grekisk kulturarvsfråga

Vägen till det nya namnet Nordmakedonien var lång och stundtals mycket bitter.

När den tidigare jugoslaviska republiken 1991 antog namnet Makedonien vägrade Grekland omedelbart att erkänna det, då det också är namnet på ett geografiskt område i norra Grekland som många greker kopplar till Alexander den Stores historiska, grekiska kungadöme med samma namn, som fanns ett par hundra år före Kristus.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons