Annons
Nyheter

Tung strid om utsläppsrätter i EU

Tungt tryck ligger på EU-parlamentet i dess jakt på rätt modell för framtidens handel med utsläppsrätter. Cementindustrin - och Donald Trump - påverkar in i det sista. Djävulen ligger i detaljerna när ordalydelserna slipas inför EU-parlamentets stora klimatomröstning i Strasbourg på onsdag.(TT)
Publicerad 13 februari 2017

Djävulen ligger i detaljerna när ordalydelserna slipas inför EU-parlamentets stora klimatomröstning i Strasbourg på onsdag. Striden handlar bland annat om huruvida antalet tillgängliga utsläppsrätter från år 2020 ska minska med 2,4 eller 2,2 procent om året.

Skillnaden är inte alls så marginell som den verkar - i praktiken handlar det om enorma pengabelopp och dessutom om att visa på ambition för att uppfylla Parisavtalet.

””
Annons

Cementlobby

Såväl Guteland som kollegan Fredrick Federley (C) stöder den kompromiss som parlamentets miljöutskott redan sagt ja till. Samtidigt hade båda gärna ställt hårdare krav, inte minst gentemot kolindustri och smutsiga fabriker i östra Europa.

””

Eftergifter krävs dock inte bara av Östeuropa. Även i väst finns tunga krafter som vill gå långsammare framåt - exempelvis cementindustrin som den senaste tiden har lobbat stenhårt för sin sak.

Oro för Trump

Donald Trumps tillträde som president i USA har dessutom väckt oro för att EU ska tappa i konkurrenskraft om USA-företag framöver inte ställs inför lika hårda miljökrav.

Fast egentligen är det kanske USA som förlorar mest på det, tror Jytte Guteland.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons