Annons
Nyheter

Turerna kring Trumps omstridda order

För två veckor sedan skrev USA:s president Donald Trump under beslutet om inreseförbud och stopp för flyktingmottagande. Sedan dess har protesterna haglat från både allmänheten, politiska ledare världen över och även från amerikanska UD. Här är en sammanfattning av det viktigaste som hänt.(TT)
Publicerad 10 februari 2017

För två veckor sedan skrev USA:s president Donald Trump under beslutet om inreseförbud och stopp för flyktingmottagande. Sedan dess har protesterna haglat från både allmänheten, politiska ledare världen över och även från amerikanska UD. Här är en sammanfattning av det viktigaste som hänt.

27 januari: Donald Trump inför hårda restriktioner för vilka som får resa in i USA - en nyhet som chockar omvärlden. Under 90 dagar kommer inga visum att utfärdas till människor från sju i huvudsak muslimska länder: Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen. Dessutom stoppas allt flyktingmottagande tillfälligt i 120 dagar.

Annons

28 januari: USA:s nya inreseregler skapar kaos och förvirring, med människor som hindras från att gå på flygplan, eller grips när de landar i USA. Trump tycker att hans order ser ut att fungera väldigt bra. "Vi behöver hårda gränskontroller och extrema granskningar i det här landet NU", skriver presidenten på Twitter.

30 januari: Tiotusentals människor i olika städer i USA demonstrerar mot Donald Trumps inreseförbud. Runt 10 000 människor deltar i en av de större demonstrationerna, i Battery Park på nedre Manhattan i New York, med utsikt över Frihetsgudinnan. Även i Washington, Boston, Houston, Dallas och flera andra städer förekommer demonstrationer.

30 januari: En undersökning visar att inreseförbudet trots kritik har ett starkt stöd i den amerikanska opinionen. 56 procent av de tillfrågade stödjer ett tillfälligt visumstopp, visar en undersökning från 25-26 januari gjord av Rasmussen Reports. En annan mätning som gjordes i mitten av januari av Quinnipiac University, visar att 48 procent är för att stoppa invandring från vad de kallar "terrorbenägna regioner".

30 januari: Iranska riksförbundet uttrycker oro över det amerikanska förbudet. Shapoor Hajinejad, vice ordförande, säger till TT: "Det är kollektiv bestraffning och kollektiv diskriminering. Det är människor som har bott i Sverige länge, som inte har något med terrorism att göra. Det är ofattbart och omänskligt och strider mot mänskliga rättigheter. Vi förstår inte."

31 januari: Tillförordnade justitieministern Sally Yates får sparken av Donald Trump. Hon tycker att de nya omstridda reglerna om inresestopp för flyktingar och för människor från vissa länder är tvivelaktiga, både rättsligt och moraliskt.

31 januari: Tysklands förbundskansler Angela Merkel besöker Sverige. Vid en presskonferens med statsminister Stefan Löfven uttalar hon sig starkt kritiskt om inreseförbudet till USA: "Att bekämpa terrorism rättfärdigar inte att man går emot en hel folkgrupp", säger hon.

31 januari: Omkring 900 tjänstemän vid amerikanska utrikesdepartementet har undertecknat ett internt dokument som kritiserar president Trumps inreseförbud. Vita husets pressekreterare Sean Spicer säger att han är medveten om dokumentet men har inget till övers för de missnöjda. "Antingen bör de inrätta sig i ledet eller ge sig av", säger han.

31 januari: USA meddelar att personer med dubbelt medborgarskap kommer att släppas in i landet. Utrikesminister Margot Wallström är glad, men fortsatt kritisk till övriga delar: "Vi välkomnar att det nu har förtydligats hur de nya reglerna för inresor till USA ska tillämpas, och att svenska medborgare, även de med dubbla medborgarskap, kan resa till USA. Dock kvarstår vår kritik mot beslutet att helt stänga ute medborgare från sju länder, och mot det totala stoppet för flyktingar."

4 februari: James Robart, en federal domare i Seattle, stoppar tills vidare Trumps inreseförbud eftersom det strider mot USA:s författning. Beslutet gäller i hela landet. Efter beskedet får människor med giltiga visum från de sju länderna åter gå ombord på plan till USA. Delstaterna Minnesota och Washington har väckt talan tillsammans, för att klargöra om presidentordern strider mot amerikanska lagar och konstitutionen. Vita huset rasar över domslutet och vill blockera det via ett nödbeslut i justitiedepartementet.

4 februari: I en inlaga från Trump-sidan till en appellationsdomstol i San Francisco anser justitiedepartementet att domare Robarts upphävande av inreseförbudet orsakar den amerikanska allmänheten "irreparabel skada" och därför måste återkallas. Två domare i appellationsdomstolen avslår utan motivering Trump-sidans begäran om att omedelbart riva upp domare Robarts beslut.

Annons

7 februari: Förhandlingarna inleddes i appellationsdomstolen där tre domare ska avgöra framtiden för Trumps inreseförbud. En talesperson för domstolen meddelade att besked i frågan kommer inom några dagar.

9 februari: Appellationsdomstolen beslutar att stoppet för Trumps inreseförbud ska fortsätta gälla. Trump reagerar direkt på domen på Twitter och skriver att landets säkerhet är i fara och att parterna kommer att ses i domstol. Beslutet väntas överklagas, då kan avgörandet i Högsta domstolen dröja flera månader.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons