Annons
Nyheter

Diplomatveteran klar som tysk president

Som väntat blir Frank-Walter Steinmeier näste president i Tyskland. Diplomatveteranen vann klart förbundsförsamlingens omröstning i Berlin. Som utrikesminister har Frank-Walter Steinmeier suttit med vid många förhandlingsbord.(TT)
Publicerad 12 februari 2017

Som utrikesminister har Frank-Walter Steinmeier suttit med vid många förhandlingsbord. Konflikten i östra Ukraina, inbördeskriget i Syrien och Storbritanniens beslut att lämna EU är några av de kriser han har fått hantera i egenskap av tysk toppdiplomat.

Nu lämnar Steinmeier regeringspolitiken och flyttar från utrikesdepartementet på Werdescher Markt i Berlin till slottet Bellevue en halvtimmes rask promenad därifrån. Han vann klart den tyska förbundsförsamlingens omröstning på söndagen i Berlin.

Annons

Arbetade för Schröder

Socialdemokraten Steinmeier inledde sin karriär i rikspolitiken 1998, som statssekreterare på den dåvarande förbundskanslern Gerhard Schröders kansli. Efter att ha varit chef för kansliet mellan 1999 och 2005 blev han utrikesminister, en post han hade fram till 2009.

Efter en misslyckad kanslerkandidatur i valrörelsen samma år valdes Steinmeier in i förbundsdagen, där han blev gruppledare för de socialdemokratiska ledamöterna. 2013 blev han återigen utrikesminister, för att den 27 januari i år lämna över den stafettpinnen till Sigmar Gabriel.

Får stöd av de flesta

Den tyska förbundspresidenten väljs för fem år och har främst en ceremoniell roll. Efter det att den avgående, 77-årige, presidenten Joachim Gauck i somras tillkännagav att han inte ställer upp för en andra mandatperiod inleddes förhandlingar mellan regeringskoalitionen om en gemensam kandidat. I november enades partierna om att släppa fram Steinmeier, som även får stöd av liberala FDP. Vänsterpartiet, Die Linke, har nominerat en egen kandidat, fattigdomsforskaren Christoph Butterwegge.

Den avgående presidenten Joachim Gauck lämnar sin post 17 mars.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons