Nyheter

Ung kvinna riskerar hängning

En 22-årig kvinna i Iran, som dömts till döden men vars avrättning blev uppskjuten, kan bli hängd inom några dagar befarar människorättsaktivister. Kvinnans avrättning blev uppskjuten eftersom hon var gravid men barnet var dött vid födseln och hon riskerar nu att avrättas så snart som den 13 oktober.(TT)
Publicerad 11 oktober 2016

En 22-årig kvinna i Iran, som dömts till döden men vars avrättning blev uppskjuten, kan bli hängd inom några dagar befarar människorättsaktivister. Kvinnans avrättning blev uppskjuten eftersom hon var gravid men barnet var dött vid födseln och hon riskerar nu att avrättas så snart som den 13 oktober.

Zeinab Sekaanvand dömdes 2012 för mord på sin make, som misshandlat henne upprepade gånger, i en rättegång som Amnesty International dömer ut som "vidrigt orättvis".

Hennes avrättning sköts upp då hon gifte om sig i fängelse och blev gravid, men hennes barn föddes dödfött.

””

Zeinab Sekaanvand var 17 år vid tidpunkten för brottet, vilket gör henne minderårig. Hon blev också nekad en advokat och under förhören ska hon ha torterats av de manliga poliserna och hade blåmärken över hela kroppen, berättar Philip Luther.

Under det senaste årtiondet har Iran avrättat minst 73 minderåriga enligt en rapport från Amnesty i januari i år.

TT