Nyheter

Unik rättegång om Srebrenica sköts upp

För första gången ska en serbisk domstol pröva misstankar om inblandning i Srebrenicamassakern 1995 - det värsta folkmordet i Europa sedan andra världskriget. Men sedan försvaret krävt att domare byts ut sköts den unika rättegången i Belgrad, som skulle ha inletts på måndagen, upp till tisdagen.(TT)
Publicerad 12 december 2016

För första gången ska en serbisk domstol pröva misstankar om inblandning i Srebrenicamassakern 1995 - det värsta folkmordet i Europa sedan andra världskriget. Men sedan försvaret krävt att domare byts ut sköts den unika rättegången i Belgrad, som skulle ha inletts på måndagen, upp till tisdagen.

I det aktuella fallet anklagas åtta män för att ha beordrat eller deltagit i dödandet av hundratals muslimska män i en lagerbyggnad i Kravica, nära Srebrenica. Om krigsbrottsdomstolen i Belgrad finner dem skyldiga kan de dömas till upp till 20 års fängelse vardera.

Totalt dödades omkring 8 000 muslimska pojkar och män i Srebrenica med omnejd under massakern. Kropparna dumpades i massgravar. Den tidigare bosnienserbiske befälhavaren Ratko Mladic står för närvarande inför rätta i Haag, anklagad för en rad krigsförbrytelser, däribland delaktighet i Srebrenicamassakern.

TT