TT-Utrikes

USA beslutar om sanktioner mot valpåverkan

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Donald Trump har skrivit under en presidentorder som möjliggör att länder och individer och andra aktörer kan beläggas med sanktioner om de ägnar sig åt otillåten valpåverkan.(TT)

Donald Trump har skrivit under en presidentorder som möjliggör att länder och individer och andra aktörer kan beläggas med sanktioner om de ägnar sig åt otillåten valpåverkan.

– Vi har sett tecken, inte bara vad gäller Ryssland utan också Kina, samt en potentiell förmåga från Iran och till och med Nordkorea, säger USA:s nationella underrättelsechef Dan Coats angående eventuell utländsk inblandning inför kongressvalen den 6 november.

Utrikes- och finansdepartementet kommer att välja vilka sanktioner som skulle kunna bli aktuella och sedan ge en rekommendation, säger nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton.

Åtgärderna kommer att bestå av både finansiella bestraffningar, som frusna tillgångar, och åtgärder som att blockera aktörer som försöker genomföra hackerattacker eller som sprider desinformation via medier eller via internetkanaler.

Beslutet kan också innebära att amerikanska medborgare förbjuds att investera i bolag som belagts med sanktioner.