Annons
Nyheter

USA lugnar Australien efter argt samtal

Efter telefonsamtalet mellan USA:s president Donald Trump och Australiens premiärminister Malcolm Turnbull i helgen - då det brände till rejält - har Vita huset nu haft ett "produktivt möte" med Australiens ambassadör.(TT)
Publicerad 3 februari 2017

Under mötet, som ägde rum i Vita huset, ska stabschef Reince Priebus och chefsstrateg Steve Bannon bland annat ha förmedlat Trumps "djupa beundran för det australiska folket" till ambassadör Joe Hockey, enligt Reuters.

Även senator John McCain, tung republikan, ringde upp ambassadören för att försäkra honom om de starka banden mellan länderna - även om hans uttalande inte nämner Trump vid namn, och inte av alla tolkas som stöd till presidenten.

Annons

Besviken över läckan

I Australien säger Turnbull till reportrar att han var förvånad och besviken över att uppgifter om samtalet med Trump hade läckt ut, men han förnekar att presidenten skulle ha slängt på luren.

””

Enligt The Washington Post bröt Trump plötsligt samtalet efter 25 minuter, trots att det skulle pågå i en timme.

De diskuterade bland annat ett, enligt Trump, "knäppt avtal" ("dumb deal" på engelska) om att USA ska ta emot hundratals asylsökande som försökt ta sig till Australien sjövägen. USA-presidenten sade att Australien vill "exportera nästa Boston-bombare", enligt tidningen.

"Vad är syftet?"

Trump rapporteras ha sagt rakt ut till Turnbull att samtalet var "det i särklass värsta" han haft med någon världsledare den dagen, vilket ses som extra uppseendeväckande eftersom han tidigare talat med bland andra Rysslands president, och Australien är en av USA:s närmaste allierade.

Efter samtalet twittrade Trump att han ska se över avtalet med Australien, men senare under torsdagen sade Trump till journalister att han skulle respektera flyktinguppgörelsen, som slöts under Barack Obamas tid som president.

Men Trump gjorde samtidigt klart att han inte var nöjd och att andra länder försöker dra fördel av USA.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons