Nyheter

USA blockerade Gazauttalande

USA uppges enligt diplomatkällor ha blockerat ett utkast till ett uttalande från FN:s säkerhetsråd om en utredning av de våldsamma sammandrabbningarna på gränsen mellan Gaza och Israel. Minst 16 palestinier dödades i Gaza i fredags och 1 400 skadades i samband med protesterna, enligt hälsomyndigheter i Gaza.(TT)
Publicerad 1 april 2018

Minst 16 palestinier dödades i Gaza i fredags och 1 400 skadades i samband med protesterna, enligt hälsomyndigheter i Gaza.

Kuwait, Arabförbundets representant i säkerhetsrådet, presenterade ett förslag till uttalande vilket krävde en "oberoende och öppen utredning" av våldet. I utkastet uttrycktes också "allvarlig oro över situationen vid gränsen". Det bekräftade "rätten till fredliga protester" och uttryckte säkerhetsrådets "sorg över förlusten av oskyldiga palestinska liv".

Utkastet har skickats runt till rådets medlemmar, men under lördagen kom USA med invändningar och sade att landet inte skulle stödja det, uppger en diplomatkälla för AFP. USA har inte kommenterat varför landet blockerade uttalandet.

FN-chefen António Guterres har krävt en oberoende och transparent utredning av de dödliga protesterna, liksom EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

I utkastet stod också att internationell rätt vad gäller mänskliga rättigheter liksom humanitär rätt, inklusive skyddet av civila, måste respekteras.

TT