Nyheter

USA:s ändrade linje "potentiellt katastrofal"

För en vecka sedan ville USA att president Bashar al-Assads öde skulle avgöras av det syriska folket. Nu säger stormakten att han inte kommer att ha någon roll i landet. - Det är potentiellt katastrofalt, säger Jan Hallenberg på Utrikespolitiska institutet, till TT.(TT)
Publicerad 6 april 2017

USA:s ändrade inriktning, som ytterst verkar vara en öppning om att al-Assad ska avsättas, är en farlig sådan, enligt Hallenberg, forskningsrådgivare på Utrikespolitiska institutet och expert på amerikansk utrikespolitik.

Men den misstänkta kemattacken har satt tydliga spår i Donald Trump.

””

"Oerhörd soppa"

Skillnaden från när hans företrädare Barack Obama öppnade för samma ingripande 2013 är att nu finns ryska soldater och flygplan i Syrien.

””

För ett sådant beslut krävs godkännande av den amerikanska kongressen, vilket kan dra ut på tiden. Men det stora problemet, enligt Hallenberg, är att al-Assad är så uppbackad av Ryssland, Iran och Hizbollah, vilket skulle kräva militära interventioner på marken.

””

"Ett påhitt"

Samtidigt försämras relationen mellan USA och Ryssland för varje dag, enligt experten.

””

Rysslands förklaring till den misstänkta kemattacken, att en vapendepå med kemiska substanser bombades, har han sin åsikt klar om.

””

TT